Upplever du att håret inte blir rent eller blir det snabbt smutsigt igen efter tvätt? Läs vår tips nedan på hur du får håret riktigt rent!

Många upplever att tvätta håret kan vara svårt & att håret inte riktigt känns rent eller snabbt känns smutsigt igen bara någon dag efter hårtvätten. Vi har samlat våra bästa tips och ger dig nedan en guide på vad du ska tänka på när du tvättar håret!

Schamponering:

 • Hur tvättar man håret med schampo?
 • Använd ett schampo anpassat för ditt hår. Det kan vara för färgat hår, för volym, fuktgivande eller reparerande. Rådfråga din frisör om vad som passar dig bäst!
 • Blöt ner håret ordentligt och krama INTE ur håret innan du applicerar schampo – håret ska vara riktigt blött för att schampot ska löddra och göra rent.
 • Applicera schampo i hela hårbotten (inte i längderna!) och massera upp ett lödder i hårbotten. Var noga med att komma åt i nacken/bakhuvudet och i virveln. Upprepa en gång till – du ska alltså alltid schamponera håret MINST två gånger. Känns håret riktigt smutsigt eller om du haft mycket produkter i sedan senaste tvätten kan du behöva schamponera tre gånger.
 • Skölj sedan ur schampot.

Inpackning:

 • Hur tvättar man håret med inpackning?
 • När du sköljt ur schampot är det viktigt att vara noga med att handdukstorka håret! Vårt tips är att alltid ha en handduk hängandes över duschdörren för att inte missa detta. Om du mot förmodan inte handdukstorkar håret innan inpackning är håret fortfarande blött och inpackningen får inte samma effekt eftersom den “späds ut” av vattnet.
 • När håret är handdukstorkat applicerar du en lagom mängd inpackning i hårets längder. Viktigt är att jobba in inpackningen i längderna (tänk precis som när du smörjer in dig med hudkräm – den arbetar du in i huden och lägger inte bara på ytan). Likadant ska du göra med din inpackning för att den ska kunna tränga in i hårstråna och göra sitt jobb!
 • Det varierar från olika märken och inpackningar men normalt sätt ska en inpackning verka i håret i 5-10 minuter. Det är viktigt att inpackningen får sitta den tid den behöver för att göra sitt jobb.
 • Inpackning kan med fördel användas varje eller varannan tvätt beroende på hur ofta du tvättar ditt hår. Rådfråga din frisör om vad som är bäst för ditt hår! Hellre en gång i veckan och att man gör det ordentligt än varje tvätt och att man stressar!
 • Skölj ur inpackningen noga. Vi brukar tipsa om att när du tror att du sköljt tillräckligt sköljer du lite till!
 • Handdukstorka håret noga!

Balsam:

 • Hur tvättar man håret med balsam?
 • Det är olika från inpackning till inpackning om det behövs balsam efteråt. Har du ett väldigt poröst, blekt eller torrt hår kan det vara bra att avsluta med balsam efter inpackning.
 • När håret är handdukstorkat applicerar du balsam i längderna och precis som med inpackningen är det viktigt att även jobba in balsamet i längderna för att det ska komma åt alla hårstråna.
 • Även balsam har olika verkningstider men normalt sätt ska ett balsam verka i 2-3 minuter.
 • Skölj sedan noga och se till att du verkligen får ur allt balsam!

Stylingprodukter:

 • Här skiljer det sig mycket beroende på hårkvalite, hårfärg och behov. Rådgör alltid med din frisör om vilka vårdande produkter och stylingprodukter som är bäst för just ditt hår!
 • Vi brukar rekommendera att du har en produkt till botten, en till längderna och en till topparna. Till exempel en mousse/volymspray till botten, en leave-in-creme till längderna och en olja till topparna.
 • Även här är det viktigt att vara noga med att jobba in produkterna i håret för att få den vård och den effekt produkten är till för att ge. En mousse ska appliceras nära hårbotten och arbetas in för att ge håret volym och luftighet, en leave-in-creme ska arbetas in i längderna för att ge håret fukt och mjukhet och oljan ska återfukta topparna.

Fön/Styling:

 • Här skiljer det sig från person till person huruvida man fönar håret eller inte. Upplever du att håret snabbt blir smutsigt efter tvätt kan en orsak vara att du kanske inte fönar håret? Fönar du inte håret och lägger dig med blött hår kan håret ofta upplevas ganska platt och livlöst dagen efter – detta är för att hårstråna lägger sig “mot botten” och hårbotten utsöndrar hela tiden fett – vilket gör att håret lättare drar åt sig av fettet och upplevs därmed smutsigt snabbt. När vi däremot fönar håret lyfter vi håret från hårbotten vilket gör att håret upplevs luftigt och rent en längre tid.
 • Många upplever att de klarar sig någon dag extra innan nästa hårtvätt om man tvättar och fönar håret ordentligt – och därmed är det lättare att vänja av håret från att tvättas allt för ofta.
 • Upplever du att det är svårt att få till en riktigt snygg föning hemma? Då kan vi tipsa dig om Amika’s Hair Blow Dryer Brush En fönborste som gör att håret blir torrt fort, lätt att forma och minskar frizz!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *